Elérhetőségek

CEK Plan Kft.

9700 Szombathely,
Felsőőr utca 8

Telefon: +36209451711
Mobil: +36209451711
info@cekplan.hu

Blog

A minimál trend változatlanul egy kedvelt forma a lakberendezésben, bár magyarországi viszonylatban, több esetben igencsak sablonos elrendezésekkel találkozhatunk.

Legtöbb esetben az új építésű lakások konyhái rendszerint már építészeti szempontból adottak, így nem könnyű egyedi, formabontó megoldásokkal kísérleteznünk. Pedig az amerikai konyha térhódítása miatt sokkal inkább helye van otthonunkban a szoba jellegű konyha kialakításnak, mint a tradicionális, korrekt, ugyanakkor unalmas bútorozásnak. Ez a felfogás inkább belsőépítészeti elemként kezeli a konyhát.

Viszont, mivel a kreativitás a lényeg, nehéz alapvető szempontokat megfogalmaznunk, hiszen minden téralakítás más és más. Néhány négyzetméteres mini konyhákat természetesen nehéz újszerűen berendezni, de nem feltétlenül van szükség táncteremre sem egy frappáns konyha kialakításhoz. Érdemes gyakorlott lakberendezőhöz fordulni segítségért, hiszen ilyen ötletekhez szükség van szakértő szemre és professzionális tervezésre.

Belsőépészeti tervezés

Voltaképp mi is a belsőépítészet?

Mutasd meg, hol laksz, hol dolgozol, hol alszol - és megmondom, ki vagy. Az embert formálja környezete, de az ember is formálja környezetét. A lakni passzív ige - belakni valamit ellenben csak aktív hozzáállással lehet. (Bodolay Klára belsőépítész)

Belsőépítészetnek az építmények belső terének megtervezett kialakítását nevezzük. Lakóházak esetében általában ide soroljuk a fürdőszoba, konyha, hal, nappali-, étkező- és hálószoba tervezett kialakítását, a bútorok, beépített szekrények, lépcsők, galériák, mennyezet- és falburkolatok tervezését.

Természetesen a belsőépítészet körébe tartozik az irodák, éttermek kialakítása, szállodák portáljainak és lakosztályainak, kereskedelmi cégek tárgyaló és bemutatótermeinek, vállalatok konferencia-termeinek építészeti kivitelezése.

A belső terek stílusa, igényessége vagy éppen egyszerűsége korok, népek, tájak, társadalmi rétegek civilizációs szintjét tükrözi. Érdekes megfigyelni például az egyes anyagfajták megjelenését: a huszadik században teret hódított a műanyag, egyre gyakrabban találkozunk műanyagból készült nyílászárókkal.

A belsőépítészeti tervezés minden apró elemet magába foglal, kezdve a falakon és burkolatokon át egészen az ajtók-ablakok, a megfelelő bútorok, a térelválasztók és minden egyéb tárgy megtervezéséig.

A belsőépítészet szolgálatába állíthatja díszítőművészetet, a képző- és iparművészet ágazatait az alkalmazott grafikától a textil-, fa-, üveg- és fémművészeten át a szobrászatig. A korszerű belsőépítészet bátran merít a hagyományos népművészet és a legmodernebb design legkülönbözőbb technológiájából és termékeiből.

A belsőépítészethez szorosan kapcsolódik a lakberendezés, ahol szintén a lakóhely egyedi kialakítása jelenti a célt.

Miért érdemes belsőépítészt fogadnod?

Melyek azok a szituációk, amikor már azt mondjuk, hogy érdemes lenne kikérni egy szakavatott belsőépítész véleményét?

Sokakban él az a tévhit, hogy csak a kiváltságosak terveztetnek belsőépítésszel, pedig az utóbbi időben egyre többen kérik akár csak egy szoba erejéig a segítségüket.

Milyen a jó belsőépítészeti terv?

A kint-bent szorosan összefügg. Fontos a belső helyiségek kapcsolata, funkcionális elhelyezkedése, a külső fényhatások, a fény amely öltözteti a belső teret és meghatározza a helyiség hangulatát.

A jó belsőépészeti terv elkészítéséhez meg kell ismerni a megbízót, és ez alapján kell megtervezni otthonát.

A jó belsőépítészeti terv legfontosabb részei az egység megalkotása, a megfelelő fényviszonyok és világítás kialakítása, a kényelmes és hangulatos otthon megteremtése.

Mit is értünk pontosan belsőépítészeti tervezés alatt?

A belsőépítészeti tervezés tartalmazza a felmérést, a műszaki rajzokat, és a színes 3D látványterveket.

Felmérés

A felmérés egyik legfontosabb funkciója, hogy a belsőépítész megismerje a Megbízó igényeit, elképzeléseit, illetve tisztában legyen a ház, lakás adottságaival. A felmérés folyamán már készül néhány terv, melyek közül majd eljutunk a véglegeshez.

3D látványtervek

A belsőépítészeti terv egyik legfontosabb részét képezik a látványtervek, amik alapján a Megrendelő a legkönnyebben el tudja képzelni otthonát. A 3D látványtervek a helyiségeket teljes egységként mutatják be, az egyesével kiválasztott elemek, mint például a fal színe vagy egy-egy bútor, a helyére kerül, „megjelenik a térben”. Érzékelhetővé válnak egyes színek, anyagok, bútorok közötti harmóniák és kontrasztok.

Miben lehet a segítségünkre egy belsőépítész?

A komplex belsőépítészeti terv mellett érdemes minden kérdésekben kikérni egy belsőépítész véleményét, mert szakmai tapasztalatuknak köszönhetően sok esetben tudnak olyan tanácsot adni, amivel, sokkal élhetőbbé, szebbé, jobban funkcionálóvá tehetünk egy helyiséget. Emellett iránymutatást kaphatunk azzal kapcsolatban is, milyen módon tudjuk elképzeléseinket megvalósítani egy adott költségkereten belül.

Lakásfelújítás a padlótól egészen a mennyezetig

A régi lakásoknak megvan az az előnyük, hogy nem csak kedvező áron elérhetőek, de a felújítás szükségessége folytán úgy alakíthatjuk ki, formázhatjuk kedvünkre azokat, hogy az a későbbiekben maximálisan szolgálja kényelmünket, és igényeinket maximálisan kielégítsük. Arra mindenképpen számíthatunk, ha régi ingatlan mellett döntünk, hogy a falak, a padló és a lakás egyéb részei sem szokott a legjobb állapotban lenni. A felújítási költségek jelentős része elmehet ezekre, mint ahogy a nyílászárók cseréjére is a legtöbb esetben szükség van.

Az alapokat megteremtve elkezdhetünk gondolkodni azon, hogy a nagy belmagasságot miként lehetne még stílusosabban kihasználni. Sok ember van, aki előszeretettel játszana a színekkel, és festené eltérő színnel a mennyezetet. A nagy terek lehetővé teszik olyan modern megoldások alkalmazását is, melyekre egy panellakásban nem lenne lehetőség.

A külföldön már nagy népszerűségnek örvendő növényfalak trendje hazánkba is kezd elterjedté válni, és a megfelelő lakberendezési és belsőépítészeti megoldások segítségével akár polgári házba is elképzelhető a térelválasztóként is kiválóan funkcionáló elem. A lényeg, hogy felújítás során teremtsen összhangot mind a belsőépítészeti megoldások, mind a lakberendezési stílus kapcsán.

A belsőépítészet során a tervező az ügyfél igényeit és az épület adottságait kreatív módon összhangba hozza, és a műszaki, kiviteli terveken megjeleníti.

A belsőépítészeti tervezés lépései:

 • Koncepcionális tervek
 • Térkiosztási tervek, falkiosztás az „inspiratív irodatér” tervezési alapelvei alapján
 • Ültetési terv
 • Burkolati terv
 • Kábeldobozok, csatlakozók és végpontok kiosztási terve
 • Álmennyezeti terv
 • Világítási terv, világítás szimuláció részletes műszaki leírással, intenzitás vizualizálása (lux), kapcsolók megtervezése
 • Kiemelt helyiségek design tervei, bútorozási tervek az adott térfunkció megjelölésével
 • Egyedi bútorok tervezése
 • Falnézeti tervek
 • Színharmónia, anyaghasználati tervek
 • Dekorációs javaslatok
 • Műszaki kiviteli tervek


CEK Plan Kft. - Magyar